ADANA'DA GEZİLECEK TARİHİ YERLER
1/8

Karataş ilçesinin Dört Direkli mevkisinde yer alan Magarsus Antik Kenti MÖ 7. yüzyılda kurulmuştur. Antik Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinin önemli yerleşim yerlerinden olan Magarsus’un bu dönemlerde ismi Mallos olarak kullanılmaktadır. Ev sahipliği yaptığı Athena Tapınağı, antik tiyatro, station, surlar ve birçok yapı ile dünyanın her yerinden gezgini kendisine çeken Magarsus Antik Kenti, Adana’da gezilecek yerler listesinde olması gereken önemli bir ören yeridir.
2/8

Adana’nın Osmaniye sınırında bulunan Dilekkaya Köyü çevresinde bulunan Anavarza Antik Kenti bölgenin en ilgi çekici yerlerinden biri. Tarihte Roma İmparatorluğu dönemi öncesine ait hiçbir bilginin bulunmağı Anavarza Antik Kenti Çukurova’nın 200 metre yüksekliğinde bulunan eşsiz manzaralı ve gösterişli bir antik kenttir. Merdivenlerle ulaşılabilen antik kentin bir bölümü uçurum tarafında kalmasından dolayı güvenlik nedeniyle gezilememektedir. Anavarza Antik Kenti’nde 1500 metre uzunluğunda sur duvarı, Roma döneminden kalma bir su kemeri, büyük bir geçit, kaya mezarları, deniz tanrıçası Thetys mozaiği ve 6. yüzyıldan kalma bir Bizans kilisesi de dahil olmak üzere birçok harabe Adana’ya gelen gezginler tarafından büyük bir ilgiyle ziyaret edilmektedir.
3/8

Adana Tufanbeyli’de bulunan Şar Antik Kenti, yerli ve yabancı birçok tarih ve arkeoloji meraklısı gezgini ağırlayan bir antik kenttir. Etiler medeniyetinin dini merkezlerinden biri olarak bilinen Şar Antik Kenti, Roma döneminde imparator Augustus’un dua etmek için ziyaret ettiği kutsal bir mekandır. Etiler döneminde “Kilikya Komanası” olarak da anılan Şar Antik Kenti başta açık hava tiyatrosu ve Ana Tanrıça Tapınağı olmak üzere birçok antik eseri içerisinde barındırmaktadır...
4/8

Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Adana Saat Kulesi şehrin simgesel yapılarından biri olan tarihi bir saat kulesidir. İki Ermeni mimar tarafından tasarlanan kule, 1882 yılında yapılmıştır. Kalabalık cadde ve çevresinde bir yaya bölgesinin olmaması, uzun süre kalmanıza etrafında durmanızı engelleyebilir, ancak kulenin heybetli varlığı şüphesiz görülmesi gereken bir manzaradır. Adana gezilecek yerler listesinde bulunması gereken Adana Saat Kulesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Ayrıca çevresinde bulunan hediyelik eşya alışverişi yapabileceğiniz dükkanları ve oturup çay kahve molası verebileceğiniz kafeleri tercih edebilirsiniz
5/8

Seyhan Batı Köprüsü olarak da bilinen Türkiye’nin en uzun köprülerinden biri olan Çatalan Köprüsü’nün uzunluğu 1575 metredir. 2002 yılında yapımı tamamlanan köprünün asıl yapım amacı Adana’ya içme suyu sağlamaktı. Devasa uzunluğu ve kemerli yapısıyla özellikle gün batımında muhteşem fotoğraf kareleri ortaya çıkan Çatalan Köprüsü’nü ve çevresindeki dinlenme alanlarıyla seyir teraslarını mutlaka ziyaret etmelisiniz.
6/8

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Taş Köprü, Seyhan Nehri’nin üzerinden geçen ve şehrin simgesel yapılarından biri olan tarihi yapıdır. Romalılar tarafından inşa edilen Taş Köprü, dünyanın en eski faal köprülerinden biridir. Tarihte köprü, Akdeniz'den Anadolu ve İran'a uzanan eski ticaret yollarına önemli bir bağlantı noktası olarak kullanılmaktaydı. 310 metre uzunluğundaki 21 kemerli Taş Köprü, 2007 yılında motorlu taşıt trafiğine kapatılmıştır ve o zamandan beri, şehir sakinleri ve gezginler için kültürel ve sosyal işlevlerin çoğunun gerçekleştirildiği önemli bir yer olmuştur. Tarihin en eski köprülerinden biri olan Taş Köprü, Adana’da gezilecek yerler listesinde mutlaka olması gereken bir yer olarak göze çarpmaktadır.
7/8

Türkiye’nin en güzel kalelerinden biri olan Yılan Kalesi, harika mimarisi ile Adana gezilecek yerler listesinde kesinlikle olması gereken bir yer. 12. yüzyılda inşa edilen Yılan Kalesi, orta çağın sonlarında günümüz Alanya'sından İskenderun'a kadar uzanan bu kıyı şeridini kontrol eden Kilikya Ermeni Krallığı'nın savunma hattının bir parçasıydı. Yılan Kalesi, halk arasında mitolojik yılan kadın Şahmaran’a ev sahipliği yaptığı için Şahmaran Kalesi olarak da söylenmektedir. Ortalama 700 metre dış cephesi bulunan kalenin etrafında ikişer katlı toplam 8 adet burç bulunmaktadır. Yılan Kalesi’nin surları, savunma kuleleri ve kapıları günümüze kadar iyi bir şekilde korunarak gelmiş olsa da iç özelliklerinin çoğu harabe haldedir.
8/8

Varda Köprüsü, Adana Karaisalı’da bulunmaktadır ve “Koca Köprü” adıyla da bilinir. Çakıt Deresi'nin derin vadisi boyunca uzanan Varda Köprüsü, Osmanlı zamanında İstanbul-Bağdat demiryolu hattını kolaylaştırmak için inşa edilmiştir. 172 metre uzunluğundaki köprü, kanyonun en düşük derinliğinden 99 metre yükseklikte bulunan on bir taş kemerle süslenmektedir. Günümüzde hala demiryolu olarak kullanılan Varda Köprüsü’nde Adana-Konya arası yapılan Toros Ekspres hattı seferleri yapılmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.