KURAKLIK AYÇİÇEK REKOLTESİNİ YÜZDE 50'DEN FAZLA DÜŞÜRDÜ
KURAKLIK AYÇİÇEK REKOLTESİNİ YÜZDE 50'DEN FAZLA DÜŞÜRDÜ
KURAKLIK AYÇİÇEK REKOLTESİNİ YÜZDE 50'DEN FAZLA DÜŞÜRDÜ
Çukurova'da ayçiçek hasadı başlarken kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50'den fazla düştüğü belirtildi.
Adana’nın Kozan ilçesinde aşırı sıcaklar nedeniyle kuraklık yaşanınca ayçiçek hasadı 1 ay erken başladı. Ziraat Mühendisi ve üretici Barış Kurtaran bu yıl Mayıs ayında yaşanan aşırı sıcakların ayçiçeğin olgunlaşmasına erkene çektiğini ve olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Kurtaran, kuraklık nedeniyle rekoltenin yüzde 50'den fazla düştüğünü belirterek, "Mayıs ayı çok kurak ve sıcak geçti. Ayçiçek hasadı aşırı sıcaklar nedeniyle 1 ay erken başladı. Ancak dönüme 350-400 kilo rekolte alınırken kuraklık nedeniyle bu oran çoğu tarlada 200 kilo, bazı tarlalarda 200 kilonun da altına düştü" dedi.
40 kilo, 80 kilo rekoltenin alındığı tarlalar olduğuna dikkat çeken Kurtaran, şöyle devam etti:
"Bu da Çukurova ortalamasının 180 kilogram da kalacağını gösteriyor. Çiçek döneminde aşırı sıcak ayçiçeği çok etkiledi. Ani bir alt yapraklarda kuruma oldu ve bu da beraberinde ayçiçek gelişimini engelledi. Bir olumsuzlukta ayçiçeğin yağ oranında. Bu yıl kuraklık nedeniyle ayçiçeğin yağ oranı da normalin altına düştü."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.