YABANCILAR KONUTU BIRAKTI, FAİZ PEŞİNE DÜŞTÜ
YABANCILAR KONUTU BIRAKTI, FAİZ PEŞİNE DÜŞTÜ
YABANCILAR KONUTU BIRAKTI, FAİZ PEŞİNE DÜŞTÜ
YABANCILAR KONUTU BIRAKTI, FAİZ PEŞİNE DÜŞTÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın son ekonomik uygulamalar ile farklı giderleri kısarak karnını doyurabilme derdine düştüğünü ve ülkemizde yabancıların havadan para kazanma peşinde olduğunu söyledi.
Gürer, kemer sıkma politikası ile artan faizler, sürekli zam ve vergiler vatandaşların yaşama tutunma mücadelesini zorlaştırdığını, vatandaşın önceliklerinin değişmeye başladığını, gıda dışında harcamalarını önemli ölçüde kısmak zorunda kaldığını ve açlık sınırı altında yaşayan milyonların bütçelerinin yatırıma olanak tanımadığı gibi kıt kanaat geçindiğini belirtti.
GELİRİ İYİ OLAN TERCİH DEĞİŞTİRDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uygulanan ekonomik modelde artan faizlerin konut ve otomobil gibi yatırım alanı görülen alanlarda tercih değişikliği getirdiğini ve faiz arayışı ile yatırım araçlarında değişiklikler oluştuğuna vurgu yaptı.
Gürer, “Geliri olanların faiz politikasında ya tercih değişikliği ya da daralmaya gittikleri verilere de yansımaktadır. Konut satışlarında bu yıl şubat ayında başlayan ve kesintisiz olarak her ay devam eden geçen yılın aynı ayına göre yaşanan azalma eğilimi kasım ayında da sürmüştür. Konut satışları kasım ayında yüzde 20,6 oranında azalırken, yılın ilk 11 aylık dönemindeki azalma ise yüzde 14,9 olmuştur. Yabancıların ülkemizde konut edinme taleplerinde de gerileme olduğu görülmektedir. Yatırım aracı gibi görülen konutlar yerine son dönemde faiz ile kazanacağı alanlara yabancı yatırımcının da yöneldiği görülmektedir. Yabancılara satılan konutların sayısı da geçen yıla göre yüzde 46,1 oranında gerilerken ocak-kasım döneminde Türkiye’de 32 bin 941’i yabancılara olmak üzere toplam 1 milyon 87 bin 349 konutun satışı gerçekleşmiştir. 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 277 bin 659 konut satılmış olması rakamsal verilerde de satışlarda düşme yaşandığını göstermektedir” dedi
FAİZ ETKİSİ ARTIYOR
Cumhurbaşkanın geçen yıl faize karşı olduğunu ve “NAS” var şeklindeki ifadelerini gölgede bırakan uygulamaları ile faizin zirve yaptığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Konut satışlarının azalmasındaki en büyük pay konut kredi faizlerinin artması ve bankaların kredi limitlerini düşürmesinden kaynaklanıyor. Bu dönemde kredili (ipotekli) konut satışları yüzde 33,6 oranında azalırken, diğer satışlarda ise yüzde 10,2 oranında daralma oldu. Bankalar geçen yıl kasımda yüzde 20,58 oranıyla kullandırdıkları konut kredilerinin faizini bu yıl yüzde 42,58’e kadar çıkardılar. Bu nedenle son birkaç aydır bankaların kullandırdığı konut kredilerinin bakiyesi de azalıyor. Bu arada TÜİK’in verilerine göre bu yıl ekim ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ikamet amaçlı konut inşaat maliyeti yüzde 89,2 oranında artış kaydetti. Konut satışlarındaki azalmaya rağmen konut fiyatları maliyetinin üzerinde artmaya devam ediyor.” dedi.
VATANDAŞ GEÇİM DERDİNDE
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi, kredi faizlerindeki rekor yükselişe rağmen büyümesini sürdürdüğünü de söyledi. Gürer, “Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 1 - 8 Aralık haftasında 442 milyon lira daha artarak 2 trilyon 613 milyar lira oldu. Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 36,2 oranında artarak 1 trilyon 526 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 139,6 oranında artarak 1 trilyon 93 milyar liraya yükseldi. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise söz konusu haftada 655 milyon lira artarak 44,4 milyar liraya yükseldi, yılbaşından bu yana ise 14,1 milyar liralık artış yaşandı. Vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 84 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. İcra dairelerinde dosya sayısı da 22 milyona dayandı. Risk merkezinin verilerine göre bankalara ve finansman kuruluşlarına tüketici kredisi borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 1 milyon 804 bin kişi artarak Ekim 2023 sonu itibariyle 39 milyon 337 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde sayıları 2 milyon 789 bin artan kredi kartı borçlularının sayısı ise 36 milyon 68 bin kişiyi buldu.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.